SambaPOS bir Restoran Otomasyon yazılımıdır.
Restoran içerisinde barkod ile satılacak ürün sayısı kısıtlıdır mantığı ile yola çıkarak bu alanlarda yapılacak kontroller yerine başka işlere zaman ayrılmıştır.
Eğer SambaPOS ürünlerinin/stoklarının barkod temelli satıldığı bir yazılım olsaydı bahsettiğiniz kontrol mutlaka olurdu.
Ama restoran içerisinde içecekler, tartılı ürünler haricinde genelde barkod kullanılmadığı için, zaten az olacak bu gibi ürünlerinde barkodu takip edilebileceği için bu kontroller yapılmamıştır.
Hatirlarsaniz, Istanbulda yüz yüze konustugumuzda, BARCODE bölümününden ürün numaralarini girebilecegimi siz bana söylemistiniz. Hatta benim menülerimde bazen 1, 1a, 1b, 1c seklinde secmeli ürünlerde olabiliyor.(pilavli, patetesli, vb. düsünebilirsiniz)
Bir restaurant da garsonlar ürünlerin numalarini kolayca akillarinda tutabiliyorlar veya siparis alirken kagida sadece numarayi not alip, sonrada kasada giris yapiyorlar. (1x81…3x82 gibi)
Barcode girisinde ayni Barcode veya numaralarin girilmesi benim icin ve Türkiyede Barcode kullanan arkadaslar icin tehlikeli olabilecegini düsünüyorum. Cünkü bir ürünün 1 den fazla ne numarasi ne de Barcodesi olabilir.
Burda bu kontrölün yapilmasinin önemli oldugunu düsünüyorum. Yani sonucda kayit esnasinda ilave bir SQL yapilmasi. Eger ayni barcode önceden kullanilmis ise, ufak bir mesaj göstermesi bile uyari icin yeterli. Sonradan neden bu basmiyor, calismiyor gibi aramaktan ise, kayit esnasinda hatayi yakalamak, kasayi hazirlayan kisi icin cok daha kolay olur diye düsünüyorum.
Barkod kontrolü Ürün tanımlada var zaten, Ürün Etiket Editöründe yok. Bunun da kolay yolu= Sağ tuş ile Show Column Chooser dan Barcode sütununu kapatın.
Üründe barkod düzenlemesi yapmak istediğinizde Ürün listesinden seçerek ve ürünün içine girerek düzeltirseniz bu hatalar yapılamamış olur.
Üstat bu şekilde olursa 200 kalem ürün varsa 200 defa ürünün içine gir çık yapmak zahmetli olur kanaatindeyim, toplu olarak alt alta girmek daha pratik olurdu.
İstenilen bilginin yazıldığı alan SQL üzerinden UNIQUE alan olarak değiştirilirse o alana aynı barkod numarası yazılıp kayıt edilemez. Tam bir çözüm olurmu, yanlışlıkla aynı barkod yazılıp kaydet denirse nasıl bir hata döner deneyip bakmanız lazım. Ama bu şekilde aynı barkod noyu farklı ürünlere kaydedemeyeceğiniz kesin.