Malzeme Firelerinin takibi

Aldığımız bazı malzemelerin işlendikten sonra fireleri çıkıyor. Alımı yapılan ürünler sonradan işlendiği için fireleri sonradan belli oluyor.

Bunu stoktan nasıl düşebilirim ?

SambaPOS olarak bizim bu konuya da bakış açımız alışılagelmiş standartlarda değil.
Standart uygulamalar genelde masa başında yapılan ve Restoran işletmelerinin gerçeklerinden uzak uygulamalardır.

Biz SambaPOS olarak sorunları ele alırken bu yaptıracağımız işin Restoran içinde mutlaka uygulanabileceği, kullanımının Restoran içinde minimum mailiyet ve insan gücüyle yapılabilecek işler olmasına dikkat ederiz.

Bu sebeple de Stok ve Maliyet başlıklarına da herkesten farklı bakarız. Bizim için (Biz = Restoran Sahibi) önemli olan Maliyetlerin takibinin yapılmasıdır.

Bu sebeple SambaPOS’daki Maliyetlendirme sistemine “Ağırlıklı Dönemsel Maliyet Sistemi” adını verdik.
Bu sistem adından da anlaşılacağı gibi, Dönemsel (Sayılabilir Pahalı ürünler için Günlük, Daha azı için Haftalıki Normal ürünler için 2 haftalık veya aylık olmalıdır) sayım yapılmasını ve elimizdeki Fiili Seviyenin SambaPOS a işlenmesi ile sağlanabilecek kadar basite indirgenmiş bir yapıdır.

Yani siz kilosu 80 TL olan Dana But stoğunu günlük olarak sayarak Akşam günsonu yaptıktan sonra elinizdeki Fiili Seviyeyi SambaPOS a girerseniz, Fire Hırsızlık vb gibi başka hesaplanması aslında fiziksel olarak imkansıza yakın değerleri tekrardan girmenize gerek kalmaz.

Ama her aksam kilosu 3 TL olan Domatesi saymanız gerekmez. %10 fire verse bile 30 Krş edecektir. Maliyetinize işletmeyi sıkıntıya sokacak kadar zarar vermez. Ama eti, alkollü içkiyi günlük bir şeklide saymak ve bunu Fiili Seviye olarak işlemek size Günlük Maliyet hesabında gerçek bir (hemde gepgerçek) gerçek birim başı maliyet hesaplayacaktır.

Tekrar konuya gelecek olursak, Siz düzenli sayım yaparak Fire oluştuğunu düşündüğünüz ürünleriniz gerçek miktarlarını girerseniz, SambaPOS hazırladığını Reçeteleri de göz önüne alarak, aslında kullanmayı planladığınız miktar ile gerçekte kullandığınız miktarın arasındaki farkı Ağırlıklı Ortalama ile o stoğun kullandığı tüm Ürünlere yansıtarak size hem Maliyet hemde elinizdeki gerçek stoğu verecektir.

Tüm bu açıklamalara rağmen ürünü Zayi olarak Adisyon Etiketleri ile işaretleyerek sonrasında da etikete göre rapor alarak hem kendilerini hem de işletme sahiplerini yanlış bilgilendiren örnek çalışmalara da zaman zaman rastlıyoruz.
Size tavsiyem düzenli Sayım ile SambaPOS Stok ve Maliyet bölümünü kullanmanızdır, Bu şekilde bir kullanım size gerçek maliyet ve stoğu vereceğinden çok daha verimli ve gerçekçi sonuçlar elde edersiniz.

Yada şöyle çakma bir çözüm önerisinde bulunayım :blush: