Hediye Çeklerinde Çift vergilendirmeyi nasil önleyebilirim?

Merhabalar,

asagidaki konu ile ilgili baglantilari inceleyerek Hediye Cekleri olusturmak istiyorum.

1. Konu
2. Konu
3. Konu

Sorunsuz bir sekilde uyguladim ve satislar yapilip, barcode olarak basiliyor ve 19% KDV li sekilde faturasi cikartiliyor.

Senaryo söyle;
Bir hafta sonra arkadasimin dogum günü var. Ona bir Hediye Ceki aliyorum. Atiyorum 100€. Restaurantin birine gidiyorum, Parasini ödüyorum. Faturasini aliyorum. Dikkat: Faturada KDV si ödenmis durumda. Yani ben bir hafta sonra restaurantda yiyecegim yemegin hesabini ve KDV sini PESINEN ödemis oluyorum…

Buraya kadar sorun yok fakat asil sorun, hediye cekini restaurant da bozdururken yani hesabi alirken basliyor. Sanirim resimde daha anlasilir olacaktir:

Ücretini pesin ödedigim hesabin KDV sini de ödedim. Yemek yetikten sonra eger Hediye ceki kullaniyorsam bu KDV nin SIFIR olmasi gerekli.

Müsterinin cift vergilendirilmesini önlemek ve bu durumu engellemek icin ne yapmak veya hangi konulari incelemem gerekli?

Her türlü fikir ve öneri icin simdiden tesekkürler.

E. Kaplan

1 Beğeni

Merhaba Erkan Bey,

Dediğiniz işlem için şu şekilde bir yol izlenebilir.Öncelikle Hediye Kartının satışı sırasında vergi eklemeyin oda şu şekilde olur.Ayrı bir KDV oluşturun(Örn. KDV 0 ).Ardından Hediye kartının bağlı olduğu kategoriyi bu kdv tanımlayın.Bu şekilde Hediye Sertifikasının satışı sırasında vergi dahil olmayacaktır.Fakat genede Hesaplar ekranında gözükecektir.

Kullanımıda şu şekilde olacaktır;
Hediye Kartı satış sırasında herhangi bir vergi tutarı olmayacağı için müşteri direk sertifika tutarı kadar alacaklanacaktır.Ardından müşteri ikinci kez geldiğinde ve Hediye Kartını kullanmak istediğinde ne yedi ise o kategoriye ait vergi tutarlarını ödeyecektir.Bu şekilde çift vergi olayının önüne geçmiş olabilirsiniz.

2 Beğeni

Alternativ olarak bu aklimdaydi. Muhasebeciyle bir konusayim. Fakat bildigim kadari ile satilan Hediye ceklerinin KDV si fatura kesilecegi icin aninda aliniyor. Dönerim…